NAGYON NÉPSZERŰ VOLT A MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁS

AZ UTOLSÓ HÉTVÉGÉN NAGY VOLT AZ ÉRDEKLŐDÉS A MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁSRA: SZOMBATON 400-AN VÁLTOTTAK JEGYET, HOGY LÁTHASSÁK A KÉPEKET.

munkacsy veget ert 02 1140x641

A tavaszra tervezett, végül a járványhelyzet miatt csak júliusban megnyílt Munkácsy-kiállítás óriási siker volt. A város történetének egy olyan kulturálisan kiemelkedő része, ami nem csak a hatvaniakat vonzotta be a Hatvany Lajos Múzeumba. Ez a kiállítás most vasárnap bezárt. Az utolsó hétvége nagyon népszerű volt: szombaton több mint 400-an váltottak jegyet. Érezhető volt, hogy ebben a két napban mindenki be akarja pótolni a lemaradását és meg akarja nézni Munkácsy alkotásait. Szekeresné Pesádi Katalin, az utolsó látogató is már régóta tervezte, hogy ellátogat ide. – Nagyon jó érzés, hogy itt Hatvanban van lehetőség egy ilyen volumenű kiállítás megtekintésére. Örülök, hogy anyukám rávett, hogy végül jöjjünk el ide – mondta.

Ahogy a kiállítás teljes ideje alatt is, az utolsó napokban is folyamatosak voltak a tárlatvezetések. A kiállítás utolsó órájában is két csoportot vezettek körbe. Az érdeklődők figyelemmel hallgatták a művészettörténészek előadásait, ahol újabb és újabb információkat tudhattak meg például a képek elkészülésének hátteréről.

Márkus Mariann igazgató elmondta: nagyon örülnek neki, hogy ilyen sikeres ez a kiállítás, több, mint 200 különböző településről érkeztek ide látogatók, akik mindannyian nagyon elégedettek voltak. – Munkácsy képeit nagyon sokan ismerik, albumokból, könyvekből vagy iskolai tanulmányokból, mégis teljesen más őket élőben látni. A visszajelzések alapján a szalonképek voltak a legnépszerűbbek, emellett pedig az Ásító inas tetszett a legtöbbeknek – értekelte.

A múzeumban most leszedik a képeket a falról és kedden elszállítják Munkácsy alkotásait. Ezt követően visszaépítik az állandó tárlatokat, majd még ebben az évben, Trianon 100. évfordulója alkalmából nyitnak egy kiállítást. Ugyanakkor már tervezik, hogy jövőre milyen hasonló volumenű tárlattal lepjék meg a hatvaniakat.

A CIKKET ÍRTA:
hatvanihirlap.hu

munkacsy_veget_ert_02.jpgmunkacsy_veget_ert_04.jpgmunkacsy_veget_ert_11.jpgmunkacsy_veget_ert_08.jpgmunkacsy_veget_ert_01.jpgmunkacsy_veget_ert_09.jpgmunkacsy_veget_ert_10.jpgmunkacsy_veget_ert_02-1140x641.jpgmunkacsy_veget_ert_03.jpgmunkacsy_veget_ert_07.jpgmunkacsy_veget_ert_12.jpgmunkacsy_veget_ert_05.jpgmunkacsy_veget_ert_06.jpg

Óriási siker: 9383 látogató a Munkácsy-kiállításon

ÓRIÁSI SIKER: 9383 LÁTOGATÓ A MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁSON

HÁROM HÓNAP UTÁN BEZÁRT A MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁS, EZ A KIVÉTELES TÁRLAT ÓRIÁSI NÉPSZERŰSÉGNEK ÖRVENDETT A VÁROSBAN: TÖBB MINT 200 KÜLÖNBÖZŐ TELEPÜLÉSRŐL ÉRKEZTEK IDE LÁTOGATÓK, ÖSSZESEN 9383-AN TEKINTETTÉK MEG A FESTMÉNYEKET.

munkacsy zaro sajttaj 04 1140x641

Vasárnap bezárt a Munkácsy-kiállítás a Hatvany Lajos Múzeumban. Az elmúlt három hónap tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót az intézményben. Kultúrtörténeti pillanat – így jellemezte Horváth Richárd azt, hogy Hatvan otthont adott a Pákh Imre gyűjteményéből álló Munkácsy-kiállításnak. Bár a koronavírus első hulláma felülírta a tavaszi megnyitót, de nem adták fel, és nyáron végre mindenki számára megtekinhetővé váltak a Munkácsy-képek Hatvanban. A tárlat nagyon népszerű volt, több mint 200 különböző településről érkeztek ide, összesen 9383-an nézték meg az alkotásokat, mindezt úgy, hogy közben a járvány is közbeszólt. – A város még nem látott ekkora volumenű kiállítást, ez pedig egyben ki is jelölte nekünk az utat, hogy a jövőben hasonló kaliberű tárlatokat szervezzünk. A múzeumban elvégzett átalakítások pedig mindezt már lehetővé is teszik – fogalmazott a városvezető.

Márkus Mariann igazgató elmondta: óriási munka van amögött, hogy meg tudták szervezni ezt a kiállítást. Összesen 776 órát volt nyitva a tárlat, az állandó múzeumi dolgozókon túl 42 önkéntes segítette a munkát. Sok diák érkezett diákmunka miatt, és ők is részt vettek a feladatok ellátásában. Nagyon sok intézmény, egyesület és klub is érkezett hozzájuk.

A képeket már elszállították, most visszaépítik az állandó tárlatokat, majd még ebben az évben Trianon 100. évfordulója alkalmából nyitnak egy kiállítást. Ugyanakkor már tervezik, hogy jövőre milyen hasonló volumenű tárlattal lepjék meg a hatvaniakat, hiszen a tavaszi átalakításokkal már megvan minden technikai és műszaki lehetősége a múzeumnak erre.

A CIKKET ÍRTA:
hatvanihirlap.hu

ÖNKÉNTES MUNKÁVAL SEGÍTIK A MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁST

A HATVANY LAJOS MÚZEUM BARÁTI KÖRÉNEK EGYESÜLETE AKTÍVAN RÉSZT VESZ A MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁSON, UGYANIS HETI SZINTEN 30-40 EMBERREL SEGÍTIK A TEREMŐRI MUNKÁKAT. NEM CSAK ŐK, HANEM TÖBB HATVANI CIVIL SZERVEZET IS CSATLAKOZOTT A FELADATHOZ.

munkacsy teremorok 04 1140x641

Aki járt már a Munkácsy-kiállításon tudja, hogy minden teremben van egy-egy teremőr: ők vigyáznak arra, hogy a tárlat során minden a lehető legnagyobb rendben menjen: figyelnek a biztonságra, de a hőmérsékeltre és a páratartalomra is. Ugyanakkor az érdeklődők is bátran fordulhatnak hozzájuk, mindig van egy jó történetük vagy éppen ők is lelkesen tudnak beszélni a képekről. Ezt a teremőri szolgálatot önkéntesek végzik, méghozzá a Hatvany Lajos Múzeum Baráti Körének Egyesületének tagjai. Két műszakban dolgoznak: délelőtt és délutáni váltással végzik a feladatukat. Kezdetben 2-2 ember volt egy nap, de ahogy nőtt a látogatottság, úgy növelték ők is a létszámot. Sőt, sokan csatlakoztak is hozzájuk, így a hímzőszakkör, a Ratkó József Közművelődési Egyesület és több nyugdíjasklub is vállalta a munkát. Így heti szinten 30-40 ember vesz részt benne, manapság már 3-4-en is vannak egy műszakban. Ocsovainé Tamás Katalin, a múzeumok baráti körének tagja elmondta: nagy örömmel, és óriási lelkesedéssel végzik feladatot.

A Munkácsy-kiállításra eddig csaknem 8000-en váltottak jegyet és több mint 200 különböző településről érkeztek ide látogatók. A tárlat vasárnap este zár, de még senki sem késett le róla: az utolsó napokra pedig a múzeum is felkészült, mert várhatóan még nagyon sokan fognak érkezni, hogy megnézzék Munkácsy alkotásait.

A CIKKET ÍRTA:
hatvanihirlap.hu

ÖNKÉNTES MUNKÁVAL SEGÍTIK A MUNKÁCSY KIÁLLÍTÁST

A ROMA ÖNKORMÁNYZAT MÚZEUMLÁTOGATÁST SZERVEZETT A DIÁKOKNAK

TIZENHÁROM FŐS DIÁKCSAPAT TEKINTETTE MEG A MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁST. A TÁRLAT LÁTOGATÁSA A HATVANI ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT JÓVOLTÁBÓL JÖTT LÉTRE.

munkacsy hatranyosok 05

Diákcsapat gyülekezett a Hatvany Lajos Múzeumban. A gyermekek izgatottan várták, hogy megtekintsék a Munkácsy-kiállítást, melyről Kökény Ferenc tárlatvezető számos érdekességet mesélt a tárlatvezetés során. A látogatók a termekben sétálva megismerhették a festmények történeteit és Munkácsy Mihály festészetének jellegzetes stílusjegyeit, illetve ecsetkezelési technikáját. A múzeum látogatása a hatvani Roma Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából jött létre. – Tizenhárom iskolás diák látogatott el velünk a múzeumba. Fontosnak tarjuk, hogy a gyerekek megismerkedjenek a művészetekkel, így a jövőben is tervezünk hasonló programokon részt venni. Mindezek mellet a héten egy újabb csapat diáknak szeretnénk biztosítani a kiállításon való részvételt – részletezte Bracso Krisztián, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.

Mészáros Tamás elmondta, nagyon várta már, hogy megtekinthesse a kiállítást, illetve az alkotások közül több kedvence is lett. – Nagyon örülök, hogy részt vehetek a tárlaton. Korábban csak a könyvekben láttam hasonló festményeket. Kifejezetten tetszettek a nagyobb méretű alkotások, de az összes festmény gyönyörű és nagyon részletes – mondta Mészáros Tamás.

A Munkácsy-kiállításra továbbra is várják a látogatókat, a tárlat október 11-ig látogatható a Hatvany Lajos Múzeumban.

munkacsy_hatranyosok_07.jpgmunkacsy_hatranyosok_07_1.jpgmunkacsy_hatranyosok_03.jpgmunkacsy_hatranyosok_08.jpgmunkacsy_hatranyosok_04.jpgmunkacsy_hatranyosok_06.jpgmunkacsy_hatranyosok_09.jpgmunkacsy_hatranyosok_02.jpgmunkacsy_hatranyosok_09-1140x641.jpg

Fotó: Albert Péter

A CIKKET ÍRTA:
Rimán Alexandra

VASÁRNAPIG LÁTOGATHATÓ A MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁS

MÉG VASÁRNAPIG LEHET MEGTEKINTENI A MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁST A HATVANY LAJOS MÚZEUMBAN. EZEN A NAPON 17 ÓRAKOR FOGADJÁK AZ UTOLSÓ LÁTOGATÓT. A MÚZEUMBAN SZÁMÍTANAK RÁ, HOGY HÉTVÉGÉN SOKAN LESZNEK KÍVÁNCSIAK A FESTMÉNYEKRE, ÍGY FELKÉSZÜLTEN VÁRJÁK A LÁTOGATÓKAT.

munkacsy hatranyosok 09 1140x641

Több mint kétszáz településről érkeztek látogatók már a Munkácsy-kiállításra. A Hatvany Lajos Múzeumban lévő tárlat nagy sikernek örvend a városban, júliusi megnyitása óta több mint nyolcezren döntöttek úgy, hogy megtekintik a híres festő műveit. Vasárnap azonban zár a kiállítás, így akik nem látogattak el a múzeumba, még pár napig megtehetik. Az érdekessége ennek a kiállításnak, hogy Pákh Imre műgyűjtő magánygyűjteményéből nyitották meg. – Ő adta a Hatvany Lajos Múzeumnak megtekintésre a festményeket, három hónapig kaptuk meg a műveket. El is látogatott hozzánk az elmúlt hónapokban, nagyon tetszett neki ahogy berendeztük a termeket, különösen a színek, amelyeket társítottunk a tárlathoz – mondta Márkus Mariann, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója.

Vasárnap 17 órakor fogadják az utolsó látogatót, turnusonként 15 főt engednek be a kiállításra. Márkus Mariann hangsúlyozta, senkit nem küldenek el, a múzeum munkatársai mind ügyeletben lesznek, hogy aki még szeretné, október 11-ig megtekinthesse a Munkácsy-kiállítást.

A CIKKET ÍRTA:
Csordás Judit

 

Íme az első sorsolásunk nyertesei:

Szeptember 16.


1. Erdélyi Andrásné
2. Zétény Zita


Nyereményeket személyazonosságuk igazolását követően átveheti a múzeum recepcióján ma délutántól.

Gratulálunk !

nyeremenyjatek

Bajzás diákok is megtekintették a Munkácsy-kiállítást

Nyereményjáték minden héten sorsolással

Indul: 09.11. péntek
Sosolás minden héten szerdán 12 óráig - 2 nyereményt sorsolnak (Munkácsy ajándéktárgyak)
Nyertesek nevét közzéteszik a honlapon és a facebookon, amennyiben hozzájárul az illető.
Részletek a szabályzatban

as