Még egyszer a Múzeumok Éjszakájáról

Múzeumok éjszakája 2022 06 25 58

A hatvani Múzeumok Éjszakája borult éggel, majd zivatarral, esővel kezdődött. Ennek ellenére, minden programot megtartottunk, este már az udvarra is kijutottunk, megnövekedett látogatói létszámmal és jó hangulattal. 

Read more ...

Híres festmények nyomában

A délelőtt folyamán a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola diákjai voltak a vendégeink, akikkel híres festmények másolatait készítettük el, mozaik szerűen.

Read more ...

Brutális erőszak, koncepciós eljárások, kitelepítés, kényszermunka

Kónya tanya

72 éve verték szét a ferences szerzetesek kitelepítése ellen tiltakozó tömeget. Az újhatvani vasutasokra kíméletlen bosszú várt.

Read more ...

Császári porcelánok, királyi kerámiák

1

A Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, 2022. június 9-én-án nyitotta meg új időszaki kiállítását ”Császári porcelánok, királyi kerámiák” címmel.

A kiállítás alcíme: "A Hüttl-Aquincum, a Herendi, a Hollóházi és a Zsolnay-gyárak törékeny csodái"

Read more ...

Múzeumok Éjszakája Hatvanban

hatvany lajos muzeumok ejszakaja 2022 1 JPG

A Hatvany Lajos Múzeum programjairól és a pecsétgyűjtő játékról ide kattintva kaphat részletes tájékoztatást

Read more ...

”Császári porcelánok, királyi kerámiák” Hatvanban

hatvany csaszari porcelánok 2022 06 JPG 003

Szeretettel várunk mindenkit a 2022. június 9-én, ”Császári porcelánok, királyi kerámiák” címmel, 16 órakor nyíló kiállításunk megnyitójára. 

 

Salgótarjáni látogatók

Pénteken ellátogatott hozzánk a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskolája.

Read more ...

A Magyar Hiszekegy születése

 hiszekegy

Az 1918 őszétől 1919 nyaráig terjedő háromnegyed év alatt széthullott a történelmi Magyarország. A trianoni békeszerződés, amelyet inkább békediktátumnak lehetne elnevezni, hivatalosan is szentesítette azt az állapotot, ami a magyart Európa legnagyobb kisebbségévé tette. A megrendítő esemény máig meghatározza Magyarország és a kárpátmedencei magyarság sorsát.

Read more ...

Régészet Napja képekben

Május 27-én ismét megtartottuk a Régészet Napját Hatvanban, a már szokásosnak számító helyszínen, a Kisfaludy utca 60 alatt. Több mint 100 gyermek látogatott el hozzánk, hogy ismereteiket bővítsék a régészet tudományával kapcsolatban. Köszönjük azoknak a pedagógusoknak, akik kihozták a helyszínre osztályaikat, továbbá köszönjük a helyszín biztosítását Nagy Lászlónak! Valamint szeretnénk megköszönni Farkas Csilla régész (Dobó István Vármúzeum) és Kassa András közreműködését, illetve minden ott lévő kolléga segítségét! :)
 
Read more ...

Újabb porcelánfestő műhely-alkalmak a Hatvany Lajos Múzeumban

A héten kétszer is visszatért a porcelánfestő műhely múzeumunkba, köszönhetően az "ÚJ UTAK" TOP- 7.1.1-16-H-ESZA-2021-0228 számú pályázatnak és a Barangoló Kulturális Egyesületnek.

Read more ...